FieldLabs

Hier verkennen we verschillende initiatieven en samenwerkingsprojecten die gezonde levensstijlen en omgevingen bevorderen voor individuen en gemeenschappen. Deze field labs richten zich op de integratie van mensen, kunst en technologie, en spelen een belangrijke rol in het vormgeven van de toekomst van gezondheid en welzijn.

Gezondheidscentrum Overdiep

In Gezondheidscentrum Overdiep in Appingedam werken diverse eerstelijns zorgverleners.  In gezamenlijkheid worden verschillende zorgprogramma’s ontwikkeld en uitgevoerd en wordt er nauw samengewerkt met de zorgverleners in de eerste- en tweede lijn, de wijkverpleging, welzijn en de gemeente. Ter bevordering van een gezonde(re) leefstijl bieden we beweegprogramma’s aan in het kader van de Gecombineerde Leefstijlinterventie (GLI),de Nationale Diabetes Challenge en voor kinderen met overgewicht.

Universitair Medisch Centrum Groningen

Gezond ouder worden is een van de speerpunten van het UMCG. Het UMCG doet onderzoek naar gezond ouder worden en besteed aandacht aan het integreren van leefstijl in de behandeltrajecten van patiënten. Daarnaast is gezondheid en welzijn expliciet opgenomen in het personeelsbeleid en worden er leefstijl adviesgesprekken en coaching sessies aangeboden aan werknemers. Daarmee behoort het UMCG tot een van de field labs van het Healthy Living as a Service project.

Groninger Dorpen

In Groningse dorpen werken inwoners aan het verbeteren van de leefbaarheid. Dit doen zij door middel van lokale initiatieven, zoals zorgtelefooncirkels, vrijwilligersnetwerken voor kleine hulpvragen en lokale sociale activiteiten. Het netwerk Zorgzame Dorpen Groningen is opgezet om deze initiatieven te delen en van elkaar te leren. Groninger Dorpen ondersteunt en faciliteert dit netwerk, dat tevens fungeert als field lab voor het Healthy Living as a Service project.

Innovatiewerkplaats Meer Gezonde Jaren voor Appingedam

De innovatiewerkplaats Meer Gezonde Jaren in Appingedam werkt samen met burgers, de Hanzehogeschool Groningen, gemeente Eemsdelta, welzijnsorganisatie Cadanz en Eerstelijnszorg Appingedam om lokale initiatieven te ontwikkelen voor een gezonde levensstijl en omgeving voor inwoners. Studenten van de Hanzehogeschool werken aan praktijkgerichte projecten die betrokkenheid en eigenaarschap van de inwoners bevorderen. Dit project is onderdeel van het Healthy Living as a Service project.

Landgoed De Camping ‘t Zandt

In ’t Zandt, een van de Groningse dorpen waarmee we samenwerken in het Healthy Living as a Service project, heeft Drewes Wildeman Landgoed DeCamping ’t Zandt opgezet. Dit fungeert als Sociaal Dorpsbedrijf en biedt een werkplek aan kwetsbare mensen. Het is een minimalistische landelijke camping op een oud voetbalterrein, waar de natuur de vrije loop krijgt en verschillende sociale activiteiten plaatsvinden. Drewes werkt hier ook samen met mbo- en hbo-studenten aan uiteenlopende projecten.

De LeefStijlstraat Emmen

De LeefstijlStraat in Emmen begeleidt mensen naar een gezonder leven met behulp van verschillende professionals. Het programma wordt ontwikkeld in samenwerking met kennisinstellingen en zorgprofessionals zoals leefstijlcoaches, beweegprofessionals, diëtisten en GGZ. Deelnemers kiezen zelf hun begeleiding en de focuspunten voor hun leefstijl. De LeefStijlstraat Emmen is een van de field labs van het Healthy Living as a Service project.

Bloeizone Fryslan

In Friesland werken dorpen en wijken samen om de leefstijl en -omgeving te verbeteren. Deze initiatieven richten zich op beter bewegen, gezonde voeding, ontspanning en betrokkenheid bij de lokale gemeenschap. De inwoners van de Bloeizone hebben zelf de regie en werken aan een omgeving die bijdraagt aan gezond ouder worden. Het Healthy Ageing Network Northern Netherlands (HANNN) ondersteunt de Bloeizones van Friesland hierbij, en binnen het Healthy Living as a Service project werken we samen met de HANNN en een aantal Bloeizones als field lab.

Technologie & Zorg Academie

TZA werkt samen met zorgorganisaties, gemeenten en onderwijsinstellingen als onderdeel van het Healthy Living as a Service project. Het biedt begeleiding bij de adoptie en acceptatie van zorg technologieën en test verschillende technologieën in de praktijk om behoeften van zowel partners als eindgebruikers te onderzoeken. Gebruikers kunnen kennismaken met zorg technologieën en deze uitproberen via Beleef locaties en de probeer service.

De Gezonde Huiskamer

De Gezonde Huiskamer is een bus die door Noord-Nederland rijdt en gratis leefstijlchecks aanbiedt. Tijdens de check worden fysieke gezondheidsaspecten gemeten en vragen over voeding, beweging, sociale contacten en welzijn gesteld. In De Gezonde Huiskamer kunnen we ook praten over gezondheid en andere onderwerpen. Het is een initiatief van het Healthy Ageing Network Northern Netherlands (HANNN) en is een van de field labs binnen het Healthy Living as a Service project.